Gulrot
Sesong: Juli - desember
Våre sorter: Nominator, Napoli og Namdal
Oppbevaring: I kjøleskåp
Rike på: Vitamin A (betakaroten) og kostfiber.
Bruk: Brukast rå, kokt, bakt, i supper, i gryter og stuingar, og er veleigna til wok. Med sin litt søte smak er den nydeleg i kaker.
Gulrot trives både i varme og kalde strøk og dyrkes over store deler av verda. Den friske, oransje fargen kjem av betakaroten, som blir til vitamin A i kroppen vår. Det finnes mange forskjellige typar gulrot, og dei varierar i størrelse, fasong og farge. I tillegg til den vanlege oransje, finnes det svarte, lilla, gule og kvite gulrøtter. Dei lilla gulrøttene blei fyrst brukt som fargestoff, og på 1800-talet blei det populært å dyrke dei oransje gulrøttene vi kjenner best.
Nokon gulrøtter blir lange og spisse, andre meir butte i fasongen, og nokon nesten heilt runde. Gulrot er ein av dei mest brukte grønnsakene i Norge. Den blir solgt både i bunt med graset på og pakka i posar eller beger.